Wat is aardwarmte en hoe werkt het?

Aardwarmte is duurzame warmte uit de ondergrond.

Aardwarmte, ook wel geothermie genoemd, is duurzame warmte waarmee je huizen, gebouwen en kassen kunt verwarmen. Aardwarmte wordt gewonnen uit warm water diep in de ondergrond. In Nederland wordt aardwarmte doorgaans gewonnen op een diepte van tussen de 2 á 3 km, waarbij het water een temperatuur heeft van 70-90 ℃.

Bij aardwarmtewinning wordt warm water van grote diepte opgepompt, uitgekoeld en teruggepompt.

Bij aardwarmtewinning wordt warm water diep uit de ondergrond opgepompt.

Het opgepompte water blijft in een gesloten circuit, via warmtewisselaars wordt de warmte overgedragen op leidingwater dat wordt vervoerd naar de afnemers van warmte in het warmtenet. Als de warmte van het water is overgedragen via een warmtewisselaar wordt het afgekoelde water teruggevoerd naar de ondergrond, dus het volume water in de ondergrond blijft altijd gelijk.

Voor meer informatie ga naar de website: www.allesoveraardwarmte.nl

Download de infographic ‘Wat is geothermie?’

Infographic

Aardwarmte is een onmisbare bron voor de transitie naar duurzame energie.

Om de opwarming van de aarde tegen te gaan is afgesproken dat in 2030 de CO2-uitstoot van Nederland met 55%-60% verminderd moet zijn ten opzichte van 1990. Om dit klimaatdoel te realiseren is de transitie naar een duurzame energievoorziening noodzakelijk en is aardwarmte hiervoor een onmisbare bron. In Nederland levert aardwarmte op dit moment een besparing op van meer dan 193 miljoen m3 aardgas per jaar (cijfers Geothermie Nederland 2022). Dit staat gelijk aan de hoeveelheid aardgas die een stad met de omvang van Utrecht gebruikt.

Aardwarmte als duurzame en hernieuwbare warmtebron.

In tegenstelling tot fossiele brandstoffen komt bij aardwarmtewinning en gebruik nauwelijks CO2 en fijnstof vrij. Daarnaast is een ander groot voordeel dat aardwarmte hernieuwbaar is, aangezien het water ondergronds van nature opnieuw wordt aangevuld en op temperatuur wordt gebracht.

Vind alle voor- en nadelen van aardwarmte in deze factsheet; factsheet-voor-en-nadelen-aardwarmte.pdf (allesoveraardwarmte.nl)

Ontdek waarom aardwarmte een duurzame oplossing is.

Wat is aardwarmte?